好菜一鍋煮 作者:羅進雄 … czyli pysznosci z jednego garnka, autor: Luo2 Jin4 Xiong2.
Ksiazke kupilam juz jakis czas temu na ulicznym bazarku za cale 50 NT.  Wydanie jest z 2001 roku, wiec prawdopodobnie jakas hurtownia albo wydawnictwo sprzedajac w ten sposob malo chodliwe ksiazki oproznia magazyny. Ksiazka, wydana w wersji chinsko-angielskiej, zawiera przepisy na chinskie zupki. Na poczatek cos prostego,  czyli przepis numer jeden:

Kurczak w kalafiorach / Chicken with Cauliflower Pot /
花菜
雞肉鍋 / Hua1 Cai4 Ji1 Rou4 Guo1:

  • 1/2 kalafiora
  • 1/4 brokula
  • noga kurczaka
  • kukurydza w kolbie
  • marchewka
  • 3 plasterki imbiru
  • 1 Jew’s ear fungus /木耳 / mu4 er3
  • 1 lyzeczka wina do gotowania /酒 / jiu3
  • sol

Niestety, grzyba nie udalo mi sie kupic. Podobnie jak wina, ktore powinno byc przeciez wszedzie. Zastapilam je przyprawa mirin / 淋 /wei4 lin4, bo jak twierdzi Wiki, w kuchni japonskiej uzywa sie jej wlasnie do zup i sosow.

cauli1

Kalafiora i brokula tniemy na male bukieciki. Mozemy zanuzyc je na chwile w slonej wodzie, zeby wylazly z nich robaczki, ktore w zupie nie sa nam potrzebne.

Kurczaka kroimy na male kawalki i na minute zanurzamy we wrzacej wodzie. Wyciagamy i dokladnie pluczemy w zimnej wodzie. Dzieki blanszowaniu mieso nie zmienia koloru podczas gotowania, a w zupie nie plywaja szumowiny.

Do garnka wkladamy pokrojona kukurydze i marchewke, plasterki imbiru i kurczaka. Zalewamy woda i gotujemy okolo pol godziny. Dodajemy reszte skladnikow i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy sola i winem. Podajemy i wcinamy. Pycha!

cauli2

I jeszcze ciekawostka, zupa po wyciagnieciu z lodowki ma konsystencje galaretki. Kiedys galaretka zrobila mi sie z zupy nabytej w restauracji. Zastanawialam sie wtedy, czego musieli napakowac do srodka. Okazuje sie, ze niczego 😉

Reklamy